Kakvi su vam profili povratnih linkova?

Profili povratnih linkova klijenata

ZA SEO TIMOVE I PREDUZETNIKE. VAŠ BREND. NAŠ ALAT.

profili povratnih linkova - my backlinks

Profili povratnih linkova presudno utiču na rang web sajtova u pretraživanju. Što su domeni u strukturi profila povratnih veza pouzdaniji i raznolikiji, to se web lokacija bolje rangirana!

Raznolikost domena i kvalitet povratnih veza imaju jači uticaj na rang web sajta od bilo kog drugog faktora za rangiranje. Zbog toga je bitna njihova provera i revidiranje strategija izgradnje.

To možete sprovoditi upotrebom Pro SEO alatki: My Backlinks (Backlink Checker), Competitor Link Profile, Competitor Backlink Spy, Partner Links Watch i Content Submission

Šta su profili povratnih linkova?

Kada veza sa neke spoljnje web lokacije vodi do vaše, vi imate povratnu vezu. Ako se vi linkom povežete sa tom web lokacijom, tada oni imaju povratnu vezu od vas. Očigledno, profili povratnih linkova (veza) web lokacija predstavljaju potvrdu njihovog autoriteta.

Veze (linkovi) su najčešće u vidu kratkog teksta ili slike. Svaka tekstualna veza ima deo (anchor text) koji opisuje odredište linka i sa kojeg se klikom odlazi na to odredište (drugo web mesto).

Provera profila vaših povratnih linkova (My Backlinks)

Provera povratnih linkova

Provera profila povratnih veza uopšte, služi da se utvrdi njihov broj, raznolikost domena sa kojih dolaze, njihova vrednost i moguću toksičnost (štetnost za zdravlje sajta).

Sve to možete proveriti pomoću alata “My Backlink” i dodataka za proveru  „Backlink Profile Quality widgets“. Ove vidžete možete lako dodavati i uklanjati na nadzornoj ploči Pro SEO projekta.

Proveravajte povratne linkove, pratite podatake koje daje Majestic i budite sigurni da su vaše povratne veze relevantne i raznolike. Otkrivajte toksične linkove i odričite ih se što pre možete!

Prvi korak je provera koliko jedinstvenih domena povezuje web mesto. Jedinstveni (korenski) domen je celovita struktura koja sadrži sve poddomene i svaku URL (example.com, na primer).

Drugi korak je provera broja veza do web mesta uvidom u podatke „Google Search Console“.

Otkrivanje štetnih (toksičnih) povratnih linkova

Postavite Pro SEO alat da automatski skenira web stranice koje želite nadzirati i da primate trenutna upozorenja e-poštom o promenama, tako što ćete odabrati zadatke za koje to želite.

Da bi profil povratnih veza uvek bio čist, koristite formulu za prepoznavanje štetnih povratnih linkova. Vrednosti su date za najbolje performanse, ali ih možete ručno prilagoditi. Upravljajte time pomoću „Disavow File managementa“. Stvarajte, uvozite i izvozite disavow.txt.

Kako biste jednim pogledom analizirali autoritet povratnih veza, pregledajte merne podatke na nivou web stranica i domena, kao što su:

  • URL povezanih stranica i domena
  • Tekst linka / Tip linka
  • Poverenje URL-a / domena (URL/Domain Trust Flow)
  • Tok citiranja URL-a / domena (URL/Domain Citation Flow)
  • Alexa TR (Alexa traffic rank)
  • Starost domena

Uklanjanje štetnih (toksičnih) povratnih linkova

1. Pronađite neželjene (spam) povratne veze

U izveštajima „Povezivanje domena“ i „Povratne veze“ („Linking Domains“ i „Backlinks“ izveštaj) pogledajte popis povratnih (dolaznih) veza koje je Majestic pronašao. Primenite filtere za rad s različitim skupovima povratnih veza i sortirajte ih.

2. Obavite reviziju povratnih linkova (veza)

Procenite koliko vredi svaki URL za povezivanje i treba li vam uopšte. SEO metrike će vam pomoći da definišete dobre i loše veze.

Linkovi iz nepouzdanih izvora, sa istim sidrenim tekstom i slično, mogu naštetiti autoritetu sajta. Kolona „Toxic links %“ prikazuje procenat potencijalno neželjenih veza sa domena. URL-ove domena od poverenja možete dodati na belu listu (whitelist) u Postavkama (Settings).

Kada u izveštaju vidite otrovne veze (crvene), i ručni pregled pokaže da su stvarno otrovne, očistite ih na sledeći način:

1. Stupite u kontakt s webmasterima tih stranica i podnesite zahtev da te linkove uklone. Budite sigurni da su reagovali.

2. Upotrebite „Google Disavow Tool“ i otrovne veze prijavite Googleu da ih ignoriše.

Ako smatrate da je bilo koja povratna veza toksična, dodajte je na popis za odbijanje (disavow list) i preuzmite listu na svoj tvrdi disk. Zatim taj „disavow.txt“ prenesite (upload) na Google.

Google Penguin

Google Penguin je deo algoritma za pretraživanje koji cilja neželjene linkove i manipulativnu izradu. U obzir uzima i odnos između broja visokokvalitetnih veza i broja neželjenih (spam).

Da biste web sajt oporavili nastavite da strogo vodite računa o čistoći profila povratnih veza.

NAPOMENA: Dаtoteka za odricanje od štetnih povratnih linkova ukazuje Googleu da zanemari određene linkove ka nekom sajtu kada vrši njegovu procenu za rangiranje. Ako je ta datoteka neočekivano ažurirana, proverite kako je do toga došlo.

Preporučujemo: Prilagodite datoteku za odricanje. Možete da preuzmete novu datoteku za odricanje ili listu linkova kojih ste se odrekli.

Za dodatnu pomoć u Google centru za pomoć pogledajte: Šta znači оdreći se povratnih linkova. Možete i da pоstavite pitanje na forumu – ali obavezno pоmenite tip poruke [WNC–649702].

Profili povratnih linkova konkurenata

Link profili konkurenata

Profili povratnih linkova konkurenata (Competitor Link Profile) u ukupan broj povratnih veza uključuju i pronađene i izgubljene veze po Majestic izveštaju, za period od 3 poslednja meseca.

Na taj broj ne utiču ograničenja koja ste konfigurisali u „Postavkama“ (Settings) kao ni da li ste ili niste označili „Tražim najviše jednu vezu po domenu“ (Request maximum one link per domain).

„Backlinks report“ prikazuje samo trenutne veze prema indeksu Majestic Fresh (izgubljene veze su izuzete). Ovo zavisi od ograničenja koja ste konfigurisali u „Postavkama“, kao i od toga da li ste označili opciju „Tražim najviše jednu vezu po domenu“.

Špijuniranje povratnih linkova konkurenata

Špijuniranje linkova konkurencije

Špijuniranje povratnih linkova konkurenata vrši alatka “Competitor Backlink Spy”.

Pronađite kvalitetne sajtove za doseg (outreach). Na vrhu popisa pogledajte web stranice koje linkuju na vaše konkurente. Poređane su prema njihovom autoritetu u pretraživačima. One mogu biti odličan izvor poveznica za vas!

Posetite ih i spomenite se tamo gde su vaši konkurenti. Imajte na umu da samo veb stranice s najvećim protokom poverenja domena (Domain Trust Flow) zaista mogu poboljšati vaš SEO.

Nadgledanje partnerskih veza

Partnerski linkovi

“Partner Links Watch” je opcija za nadziranje partnerskih linkova. (Partnerska veza je komunikacijska razmena između dva partnera). Budite sigurni da su vaše najvažnije povratne veze netaknute, da ih pretraživači pronalaze i koji tekst linka se koristi u razmeni.

Prijavljivanje sadržaja na pretraživače

Prijava sadržaja

Search Engine Submission“ je Pro SEO alat za prijavu sadržaja na pretraživače i direktorijume. Alat nudi sledeće opcije:

  • Prijave na pretraživače i direktorijume: Možete da pošaljite URL-ove web lokacije na više od 90 visokokvalitetnih pretraživača i direktorijuma. Iskoristite funkciju automatskog slanja na pretraživače i direktorijume koji prihvataju automatske prijave.
  • Lokalni popisi preduzeća: Idite na lokal tako što ćete svoju firmu upisati na više od 50 lokalnih web sajtova i poslovnih direktorijuma kao što su Google Places, Bing Places for Business, Yelp, i mnogi lokalni portali i adresari.
  • Prijave na web lokacije za promociju blogova: Neka vaš blog bude upisan na popularnim pretraživačima blogova, direktorijumima i RSS feedovima. Učestvujte u blogovskim zajednicama, izgradite verodostojnost, generišite ciljani saobraćaj posetilaca i zarađujte visokokvalitetne povratne veze.
  • Web mesta za deljenje medijskog sadržaja: Izložite svoj medijski sadržaj na više od 40 web lokacija za razmenu fotografija i videozapisa, na direktorijuma i blogova za podnošenje infografika, na web mestima za deljenje dokumenata, itd.

Sumiranje rezultata prijavljivanja

Uporedite broj povratnih veza, raznolikost njihovih domena, broj veza .GOV i .EDU domena i nofollow linkove, sa podacima konkurenata.

Dakle, alat za prijavu sadržaja omogućava vam da promovišete blog sajta u popularnim blogovskim zajednicama, delite fotografije i videozapise, dokumenta, infografike. Takođe, možete da radite prijave u lokalne direktorijume, upisivanje u poslovne adresare i tome slično.

Razvoj Vašeg biznisa ne mora biti tako težak posao!

Jednostavno i lako upravljajte sadržajem i funkcijama svoje web lokacije. Redovno vršite SEO analizu i primajte PDF izveštaje. Jednim pogledom pratite izvršenje SEO zadataka, detaljnu analitiku i napredak za svaki svoj web sajt posebno.
Svakodnevno pribavljajte nove posetioce i potencijalne klijente pretvarajte u zadovoljne i redovne kupce i korisnike vaše ponude!

 

"Ponuđeni SEO alati su odlični za analize, izveštavanja i sticanje potencijalnih klijenata... Kao agencija sada našim klijentima isporučujemo mnogo bolje rezultate, jer imamo sve što nam je za to potrebno."

– SEO Pro Agencija

Napravite i Vi svoj prvi korak ka uspehu. Probajte alate 7 dana besplatno: