UPUTSTVO:
Pro SEO platforma
za SEO & Marketinške agencije i samostalne preduzetnika.

Pro SEO platforma

pro seo platforma uputstvo

Šta je Pro SEO platforma i kako da je koristite

Naša Pro SEO platforma za timski i individualan rad omogućava:

 • Sprovođenje kompletne revizije web mesta i detaljne analize njihovih niša,
 • primenu najboljih preporuka za optimizaciju i promociju web sadržaja,
 • implementaciju efektivnog link bildinga, praćenje napretka i izveštavanje.

Pro SEO platformu odlikuje vrhunska funkcionalnost, detaljna analitika i automatizovano izveštavanje, što je odlično za vašu informisanost o stanju pokrenutih projekata u svakom trenutku. Sa podacima koje dobijate možete sa lakoćom da pratite i popravljate poziciju sajtova na pretraživačima interneta, pa čak i na velikim i popularnim društvenim mrežama.

Ukoliko sami radite na svom sajtu, isprobajte kako vam PC021 može pomoći u poboljšanju položaja vaše web lokacije na svim popularnim pretraživačima i društvenim mrežama!

Mogućnost da unapređujete Vaše web stranice pruža Vam dobra analiza Vaše niše i detaljna revizija Vašeg web mesta prema Google-ovim preporukama za optimizaciju sajta, izgradnju linkova i praćenje svih ključnih SEO performansi.

Ova se platforma može pohvaliti mogućnošću 100% samostalnog postavljanja White-Label domena što je odlična opcija za SEO/marketinške agencije, samostalne SEO timove i pojedince.

Unapredite svoj web sajt pomoću PC021 Pro SEO alata kroz tri osnovne faze: 

 1. Izvođenje detaljne analize web stranica i niše,
 2. Postupanje prema preporukama za bolju optimizaciju web lokacije,
 3. Implementiranje elemenata za izgradnju veza i praćenje procesa.

Postupak je cikličan! To znači, da nakon što završite kompletnu optimizaciju, trebate napraviti analizu učinjenog i videti što možete učiniti za daljnje poboljšanje stanja.

Upravljate tim procesom uz pomoć 19 SEO alata na jedinstvenoj radnoj površini:

1. Dodajte Vaš sajt u projekte

Pro SEO platforma na početku otvora čarobnjak koji će Vam pomoći u popuni podataka o projektu. Dodajte Vama važne ključne reči za proveru rangiranja, adresu domena konkurencije za analizu Vaše konkurentnosti i adresu Vašeg web sajta za SEO reviziju i povezivanje sa Google analitikom. 

slika-1-seo-alat

 

Nakon što ste dodali adresu Vašeg sajta, videćete “Pregled projekta” (Project Overview) koji sadrži prilagodljivi set vidžeta (widgets) sa korisnim podacima iz svih raspoloživih alata. 

slika-2-seo-alat

 

Obratite pažnju na vidžet DIY SEO Checklist (kontrolnu listu) gde ćete naći šta je sve potrebno uraditi da biste svoj sajt promovisali na najbolji način. Koristite to kao popis zadataka. Obeležite svaki zadatak koji uradite i idite na sledeći.

2. Praćenje pozicije web sajta

Kako Vaš sajt vide pretraživači interneta?

Najbolji organski rezultati na Googleu ostvaruju oko 31% saobraćaja. Pomoću alata za praćenje rangiranja (Rank Tracking tool) možete pratiti rang Vaših web strana na pretraživačima. Ako je Vaš cilj da dobijete više saobraćaja, onda bi pozicija sajta trebala biti što veća.

Konfigurisanje alata “Rank Tracking”

 1. Označite koji pretraživač koristite (Naš alat će automatski odredite Vašu lokaciju i dodati Vaše verzije pretraživača u izveštaj o rangiranju, ali to možete promeniti ako se vaša publika nalazi na nekoj drugoj lokaciji).
 2. Postavite Rank Tracking  za praćenje rangiranja da biste pronašli rang vaše glavne URL, poddomene i društvene profile.
 3. Dodajte konkurentske domene.
 4. Označite koje rezultate želite videti u izveštajima (slike, oglase, kupovine).
 5. Dodajte URL-e profila Twitter ili Facebook profil firme ili druge koje želite pratiti.

 

slika-3 mala-seo-alat

 

Analizirajte vaše rangiranje

Pogledajte Izvještaj rangiranja stranica kako biste pronašli web stranice koje su rangirane. Ako su pozicije nekih stranica niske, odlučite koje od njih se trebaju bolje rangirati pa ih optimizujte.

 

slika-4 mala-seo-alati

 

Proverite vrednosti Google ažuriranja

Sa datumima Googleovih ažuriranja prikazanim na “Rank Tracking” i na “Web Analytics graphs”, lako ćete shvatiti da li je Googleovo ažuriranje uticalo na rangiranje web sajta i saobraćaj na njemu.

Možete dodati vlastite događaje koji opisuju vaše SEO akcije, ostavljati svoje beleške, komunicirati sa svojim  timom, itd. Kliknite na “Add  event” u bilo kom alatu da biste to koristili.

 

slika-5 mala-seo-alati

 

3. Izaberite najbolje ključne reči

Pro SEO platforma omogućava da lako pribavite predloge za srodne ključne reči!

Da biste napravili najbolji SEO za svoj web sajt, morati ćete znati optimalne ključne reči za temu vašeg sajta kako bi ga pretraživači povezali sa njima. Kako ćete odabrati najbolje ključne reči?

Idite na Alat Get Suggestions, unesite temu svoje web lokacije, recimo “restoran s morskom hranom” i pogledajte predloge ključnih reči.

Analizirajte popis i odaberite reči koje najviše odgovaraju vašoj temi, a imaju visoku stopu pretraživanja i manje konkurencije Tako ćete lakše zauzeti bolju poziciju u svojoj niši.

Organizujte svoje ključne reči

Spremite ključne reči u koš za ključne reči (Keyword basket). Grupišite ih sa tagovima radi praktičnosti. Pomoću njih možete optimizovati stranice web sajta selektovane u koraku 4.

 

Pro SEO platforma - Uputstvo

 

4. Pokrenite SEO analizu

Idite na “Pregled odredišnih stranica (Landing Pages Overview) pod Tool: SEO Analysis i odredite ključne reči za svaku odredišnu stranicu.

1. Kliknite na “Dodaj odredišnu stranicu (Add landing page) da biste dodali one koje želite pratiti.

 

Pro SEO platforma - Uputstvo

 

2. Nakon što se odredišna stranica pojavi u tabeli, kliknite na Dodaj ključne reči (Add keywords).

 

SEO platforma - Uputstvo

 

3. U prozoru “Uređivanje postavki odredišne stranice (Edit landing page settings) kliknite na “Dodeli do 5 ključnih reči “(Assign up to 5 keywords) da biste dodelili ključne reči koje imate u “Korpi ključnih reči”.
Alternativno, kliknite na “Dodaj ključne reči” (Add keywords) i odaberite “Ručno dodavanje” (Add manually) ako želite da ključne reči upišete na taj način.

 

SEO platforma - Uputstvo

 

Na svakoj odredišnoj stranici sajta imate SEO savete

Koristite “Landing Page SEO report” (SEO izveštaj) o odredišnoj stranici da biste dobili SEO savete o kako da optimizujete stranice svoje web lokacije. Izveštaj “ Landing Pages Overview” ukratko prikazuje SEO skor proveravane web stranice i druge važne SEO faktore.

 

SEO platforma - Uputstvo

 

Pretražite SEO savete za Vaš sajt

Pokrenite “On-Site Issues Overviewanalizu i otkrijte šta je potrebno da učinite da popravite korisnost Vašeg sajta i učinite ga znatno vidljivijim za pretraživače.

 

SEO platforma - Uputstvo

 

Kreirajte mapu sajta (sitemap) ako je nemate

“On-Site Issues Overview” izveštaj će Vas obavestiti ako je nemate. Možete je napraviti sa alatom Sitemap Generation tool.

Pomoću alata “Technical Audit tool” proverite neispravne linkove i ostalo što može da ometa pristup sadržaju Vašeg sajta.

 

SEO platforma - Uputstvo

 

Podesite unutrašnju strukturu linkova

Optimizacija web stranica (On page SEO) uključuje i organizovanje (podešavanje) strukture unutrašnjeg (internog) povezivanja sadržaja unutar vašeg web sajta. To možete uraditi pomoću alata za optimizaciju unutrašnjih veza (Internal Links Optimization tool). Napravite optimalan broj internih linkova do najvažnijih stranica kako bi ih pretraživači bolje rangirali.

 

SEO platforma Uputstvo

 

5. Gradite linkove do svog sajta (Off-site SEO)

Bacite pogled na konkureciju

Otvorite “Competitor Backlink Spy” alat  i pogledajte ko je linkovao  do vaših konkurenata, a do Vašeg sajta još nije. Iskoristite tu listu da vidite odakle biste i Vi mogli dobiti neki link ka svom sajtu (backlink).

 

SEO platforma Uputstvo

 

Prijavite sadržaj sajta pretraživaču i lokalnim direktorijumima

Otvorite Content Submission alat i prijavite sajt lokalnom i globalnom pretraživaču koji su popularni kod Vaše publike. Isto važi i za popularne  lokalne  direktorijume za lokalni biznis.

Pratite pominjanja Vašeg brenda u cilju dobijanja povratnih linkova

Otvorite Web Buzz Monitoring tool i unesite ključne reči određene teme da pronađete kod koga možete postaviti link ka Vašem sajtu, ili se bar pomenuti da dobijete neki signal za Vaš brend.

 

SEO platforma Uputstvo

 

6. Pro SEO platforma: Analiza performansi sajta

Pratite rezultate optimizacije

Nakon što uradite najveći deo SEO-a za Vaš sajt, vreme je da sumirate rezultate.

Pogledajte rast Vaše pozicije sa alatom Rank Tracking tool

Koristite filter Compare za poređenje sa prethodnim rezultatima da vidite razliku.

Pratite porast broja povratnih linkova (backlinks)

Koristite se alatom Backlink Quality Check, a promene njihovog kvaliteta sa alatom Chosen Link Watch.

SEO platforma Uputstvo

 

Oslobodite se loših povratnih linkova

 Nemojte rizikovati Vaše pozicije u pretrazi  i kazne od  Google. Pratite Vaš profil povratnih linkova za brzu detekciju loših i njihovu prijavu Google-u. Za to upotrebite Toxic Pages izveštaj smešten u  alatu Backlink Quality Check.U modulu Web Analytics možete pratiti posetioce Vašeg sajta, marketing kampanje i saobraćaj sa društvenih mreža.

Otkrite praksu konkurenata uz pomoć “Competitor Metrics” izveštaja.

Sa ovim alatom ćete moći:

 • Da vidite koje stranice Vašeg sajta morate unaprediti da pobedite konkurente;
 • Uporediti kakvo je stanje Vašeg sajta u odnosu na konkurente;
 • Analizirati saobraćaj konkurenata i proceniti koliko novih poseta mogu imati za određeni period.

 

Pro SEO Uputstvo

 

Pratite popularnost na društvenim mrežama

i proveravajte trend popularnosti konkurenata pomoću alata Social Engagement.

 

Pro SEO Uputstvo

 

Pribavite zbirne podatke o konkurentskom i Vašem saobraćaju na Facebook-u 

Povežite Facebook strane sa našim  alatom u alatki Facebook Insights koja će Vam pomoći da:

 • vidite brzinu razvoja i rasta vaše Facebook mreže;
 • učite od konkurenata i otkrivate sadržaje koji angažuju ljude u polju Vaše delatnosti.
 • saznate da li čitaoci sklanjaju Vaše postove sa njihovih vremenskih linija.

Ovo je važno za prioritet Vaših ciljeva, izradu boljeg sadržaja i jačanje društvenog angažmana.

 

Pro SEO Uputstvo

 

7. Zakazivanje izveštavanja & Slanje E-pošte

Slanje izveštaja po rasporedu

Uštedite vreme i postavite utomatsko izveštavanje.

Upravljajte rasporedom skeniranja sa “Project Overview.

Takođe, većina alatki sadrži opciju Scan schedule u Scanning meniju.

 

Pro SEO Uputstvo

 

Izveštavajte E-poštom prema zakazanom rasporedu

Postavite PC021 Pro SEO alat da automatski šalje e-mail izveštaje (on a schedule).  U tu svrhu koristite “Consolidated reports”  link na vrhu korisničkog interfejsa. Podesite postavke tako da dobijete prilagođen izveštaj koji ćete e-mailom poslati klijentu ili sebi. Više o tome u sekciji 8.

 

Pro SEO Uputstvo

 

Budite upozoreni kada se dogode neke loše stvari

Odaberite kritična pitanja o kojima želite biti obavešteni (neke nagle promene, iznenadan pad pozicije, nestanak važnih linkova, itd) i primite e-mail poslat odgovornoj osobi.

 

Pro SEO Uputstvo

 

8. Interfejs i podešavanje izveštaja

Brendirajte svoj PDF izveštaj i izgled radne table korisnika (interfejsa)

Da biste prilagodili boje i pozadinsku sliku, idite na Color Scheme & Background tab. Da prilagodite logo, header, footer, color scheme, cover page, idite do PDF Report Branding kartice. Pogledajte primer brendiranog SEO izveštaja (vaš logo) – PDF (download)

Da podesite detalje na korisničkom interfejsu, (home page button, logo u levom gornjem uglu, browser favicon itd.), idite na “User Interface Branding” tab. Ova opcija je posebno važna za Vas kada radite timski i ako dozvoljavate svojim vernim klijentima pristup Vašem nalogu.

Selektujte “User Manager” u vrhu desno, da dodate korisničku grupu (user group). Korisnici plaćenih paketa mogu dopustiti ostalim korisnicima ovog alata (i besplatnih) da rade na njihovim sajtovima. S njima možete deliti projekte i pružati im razne nivoe pristupa i dopuštenja (ograničenja na ključne reči, učestalost skeniranja, mogućnost stvaranja novih projekata, itd).

 

Pro SEO Uputstvo

Pro SEO Uputstvo

Pokretanje White-Label SEO alata (za agencije)

Konfigurišite prilagođeni domen i dizajn za pokretanje vlastitih SEO alata na Vašem sajtu!

Koja je korist od toga?

Izbegavate troškove za razvoj vlastitog SEO alata, jer koristite naš alat kao ključnu SEO platformu za preprodaju SEO usluga ili pružanje SEO izveštaja sa vlastitog web mesta.

Ako ste zainteresovani za 100% brandiranje cele SEO usluge uključujući i SEO alate i izveštaje, kontaktirajte nas preko email adrese [email protected]alati.com

Više jezika

Pružite svojim klijentima profesionalne SEO izveštaje na njihovom jezikuPrevedite na njihov jezik ili koristite postojeće prevode.

Idite do Main menu > Languages i dodajte jezik koji želite za izveštaje ili korisnički interfejs.

U alatki pod nazivom “Translation tool” videćete fraze koje se već. Upotrebite filtere za prevod samo onih fraza za koje ste zainteresovani.

Pro SEO Uputstvo

 

9. Pro SEO platforma za SEO / marketinške agencije:

SEO modul za generisanje potencijalnih korisnika (leads)

Ponudite brzu i besplatnu SEO analizu da privućete potencijalne klijente. Dodajte web lokaciju potencijalnog klijenta u “SEO Leadstab (druga kartica na kontrolnoj tabi (Dashboard) i ponudite posetiocu  brzu SEO analizu i PDF izveštaj (možete stupiti u kontakt preko emaila ili telefona).

Pro SEO Uputstvo

Postavite dugme na sajt i pribavljajte lidove automatski

Na Vaš sajt dodajte dugme za SEO analizu i krenite da automatski dobijate potencijalne klijente (SEO leads). Svaki posetilac Vašeg sajta koji klikne na to dugme i pošalje zahtev dobiće kompletan SEO  izveštaj putem e-pošte, a Vi ćete dobiti potencijalnog klijenta na SEO Lead Generation kartici.

Ukoliko želite, SEO lidove možete lako konvertovati u svoje aktivne SEO projekte. Radite na njihovom SEO-u i redovnom izveštavanju radi praćenja napretka. Idite u “Settings” na SEO Lead Generation stranici i konfigurišite izgled  dugmeta vidžeta, ciljanu državu i budžet.

9. Modul za generisanje SEO lidova

Osigurajte brzu SEO analizu kako biste impresionirali svoje potencijalne klijente. Dodajte web stranicu potencijalnog klijenta na karticu “SEO Leads” i dajte im izveštaj o SEO reviziji u PDF formatu (koji možete generisati i dostaviti e-poštom još dok telefonom razgovarate sa njima.

 

Pro SEO Uputstvo

 

Besplatni widžet za SEO analizu

Postavite dugme za besplatnu SEO analizu na svoju web stranicu i automatski dobijajte kvalitetne potencijalne korisnike. Svaki posetilac vaše web stranice, koji preko dugmeta pošalje zahtev, e-poštom će dobiti sveobuhvatni izveštaj o SEO reviziji svog sajta. Na taj način Vi ćete na kartici “SEO Lead Generation” automatski dobijati SEO lidove (potencijalne klijente).

 

Pro SEO Uputstvo

 

10. Pro SEO platforma: Šta je sledeće?

U principu, performanse Vašeg sajta su dobre ako postoji trend da Vaš rang u proseku raste i ako za rezultat imate rast saobraćaja do Vašeg sajta (pogledajte “Web Analytics tool”). “Trend vidžet” je dostupan u Rank Tracking > Tool Summary

slika-29

Ako se rezultati ne popravljaju ili čak padaju, morate se vratiti na korake 3, 4, 5 da biste proverili kvalitet odabrane ključne reči, broj i kvalitet povratnih veza i utvrdili šta je sve potrebno poboljšati.

Moje pozicije su se smanjile, šta da radim?

Pre svega, morate shvatiti zašto se to dogodilo. Vaši dalji postupci zavisiće od toga šta otkrijete.

Proverite da li na Google Search Console imate “Manual Actions penalties“. Tu su informacije o radnjama koje je preduzeo tim za ručni webspam koji šteti rangiranju web stranica.

Postoji 6 jakih uzroka za postojanje takvih prijava:

 • Korisnički generisana neželjena pošta
 • Tanak, nekoristan i konfuzan sadržaj
 • Neprirodne ili kupljene spoljnje veze
 • Skriveni tekst ili ključna reč
 • Gomila ključnih reči bez osnove u sadržaju
 • Prikrivena i zlonamerna preusmeravanja

Ove pojave mogu uticati na pojedine URL-ove, neka web mesta, pa i na čitavu web lokaciju.

Šta učiniti?

 1. Ispravite probleme prikazane u Manual Actions sekciji. Kada ne bude ništa zbog čega vas Google može kazniti, podnesite zahtev za reindeksiranje (ponovno razmatranje). Ako imate pristup alatima za webmastere,videćete dugme “Zatraži recenziju” (Request a Review).
 2. Možda su vaši konkurenti napravili sjajan SEO i nadmašili vas?
  Otvorite pretraživač i pogledajte ko su oni,  zatim pogledajte izveštaj o profilu njihovih veza koji se nalazi u alatu Backlink Quality tool.
 3. Možete dodati do 10 konkurentskih web lokacija da uporedite njihove povratne veze sa rezultatima vašeg projekta. Podaci o Google PR, broju povratnih veza, povezujućim domenima, oštećenim vezama itd, mogu pomoći da shvatite zašto su te web stranice uspele da Vas nadmaše.

UPUTSTVO PDF (Dovnload)

Šta dalje?

 1. Započnite sa detaljnijim istraživanjem ključnih reči. Moguće je da sa njima dobijete više kvalitetnih poseta sa ključnim rečima s “dugim repom” (opisne ključne fraze) koje daju više konverzije. Naime, rangiranje za ključne reči samo radi velikog saobraćaja, a bez konverzija, jednostavno je beskorisno.
 2. Proverite kvalitet povratnih veza pomoću Backlink Quality Checker alata. Istražite ko se povezuje sa Vašim sajtom i koje veze među njima mogu biti potencijalno štetne za Vaš autoritet i napredak.
 3. Ako pronađete veze koje izgledaju loše po Vas, ne isključujte ih odmah. Prvo pojačajte svoj povratni link profil s novim dobrim povratnim vezama (linkovima). Često je i to dovoljno da vratite izgubljeno. Budite svesni da se SEO nikada ne završava, ali i sigurni da će se Vaš rad dugoročno višestruko isplatiti.
 4. Povećajte svoju vidljivost na pretraživačima interneta i društvenim mrežama zahvaljujući ovoj jedinstvenoj SEO platformi sa integrisanim Pro SEO alatima!

SEOptimizacijasajta.com
pc021 logo

Razvoj Vašeg biznisa ne mora biti tako težak posao!

Jednostavno i lako upravljajte sadržajem i funkcijama svoje web lokacije. Redovno vršite SEO analizu i primajte PDF izveštaje. Jednim pogledom pratite izvršenje SEO zadataka, detaljnu analitiku i napredak za svaki svoj web sajt posebno. 
Svakodnevno pribavljajte nove posetioce i potencijalne klijente pretvarajte u zadovoljne i redovne kupce i korisnike vaše ponude!

 

"Ponuđeni SEO alati su odlični za analize, izveštavanja i sticanje potencijalnih klijenata... Kao agencija sada našim klijentima isporučujemo mnogo bolje rezultate, jer imamo sve što nam je za to potrebno."

– SEO Pro Agencija

Napravite i Vi svoj prvi korak ka uspehu: